skvr12187080
PeräpohjolaKittilä
Paavola, Jouko
1931

Metadata

COL: [[Paavola, Jouko.]]
ID: 8708.
INF:
LOC: Kittilä.
OSA: XII2
SGN: Sanakirjasäätiö. Paavola, Jouko.
TMP: -31.

Para.

Useassa talossa kerrotaan ennen olleen salaperäisen onnentuojan, paran. Tunnetuin lienee ollut Sikkolan para, joka oli synnytetty Raudunkylässä Kokon talossaja mennyt myötäjäisinä Sikkolan torppaan Ounasjoen varrelle, 7 km. ylöspäin Könkään kylästä. Sen kerrotaan retkeilleen aina Muoniossa asti ja kantaneen sieltä päälisiä (viilinp.) ja voita Sikkolaan. - Luulo tästä parasta johtui siitä, että huolimatta pienestä lehmämäärästä Sikkolan emäntä myi tavattomasti voita.
Paran synnytys oli seuraavanlainen:
Paraa piti yhdeksänä perättäisenä tuorestaina (toisten tietojen mukaan vain kolmena) riihessä pohtimessa pohtia. Tämän tuli tapahtua salaa keskiyöllä. - Pohtimeen heitettiin lankakerä ja torttipää (käsivarsi l. lapakko, jolla hamppuja kehrättiin) ja ruvettiin pohdinta heiluttamaan. Lankakerästä piti tulla paran pää ja torttipäästä runko (vartalo). Samalla hoettiin:
    5  sünnü, sünnü paraseni!
    6  puolen annan sielustani
    7  ja puoler_rūmīstani
    8  ja enemmän_puolen elämästäni.
Kun paraa ei vain alkanut ilmaantua, vaikka pohtija l. paransynnyttäjä (tavallisesti talon emäntä) oli pitänyt huolen siitäkin, ettei kukaan ollut kuulemassa, hän sanoi:
    10  mikä, kuka kūlemassa,
    11  ku para ei sünnükkǟn?
Kun synnyttäjä viimeisenä torstaiyönä oli tehnyt samat temput ja hokenut samat luvut sekä lisännyt:
    13  eipä para sünnükkǟn!
para syntyi. Se hypähti pohtimesta ja kysyi:
    15  mitä sinä tahot minun tekevän? mitä pittǟ tulla?
Tällöin oli nopeasti vastattava, mitä halusi. Toiset tahtoivat, että para kantaisi heille jyviä, toiset rahaatuottavaa tavaraa, toiset (useimmat) voita ja viilinpäällistä. Sitä para sitten kantoi. Se lensi taloon, jossa haluttua tavaraa oli ja söi siellä itsensä niin täyteen, ettei monesti liikkuakaan jaksanut. [- - -]

The similar poems were computed automatically using an optimized weighted alignment algorithm (Janicki, 2022) on sequences of verses.

Similar poems