Metadata

COL: Keränen, E.
ID: 7060.
INF: Talokas Johan Porkan kokoelmasta. Saatu 40 v. sitten Pulkkilasta kuuluisalta velholta Aappo Paakinaholta, joka silloin oli 50-60-vuotias.
LOC: Kärsämäki.
OSA: XII2
SGN: 123.
TMP: -83.

Siitä pilasta [lehmän kuivauksesta] päästettiin kuivanut lehmä suola-, lähdevesi- ja lehmänmaitosekotuksella, joka sille annettiin. Tämä sekotus tehtiin tavallisesti niin, että puhtaasen akan paijan alaseen pantiin suolat käärittynä, kääry pantiin lypsinkiuluun ja kannettiin sillä lähteelle. Lähteen reunaan tehtiin varaseipään maassa olleella tyvellä kolme reikää. Paidan alanen levitettiin reikien kohdalle lähteen reunan liepeen alla, ja suolat, jotka sitä ennen kaadettiin kiuluun, laskettiin kolme kertaa kunkin reiän läpitse paijan alaselle; ja niin tehdessä loihottiin:
    2  Nouse maito mantereesta,
    3  Piimä pintereestä,
    4  Tuoreesta1
Tuor|eh|eesta : Tuoreesta.
turppeheesta.
Tämän tempun tehtyä pyöritettiin kolmella lepän lehtevällä varvulla vettä lähteessä; sitten otettiin siitä kolmasti kiuluun vettä, ja sitten vuolastiin yhdeksän kertaa hopiota lähteeseen veden hinnaksi. Sen lisäksi nakattiin varvut ja seipään pääkin samaan. Lähteeltä käännyttiin sitten myötäpäivään pois.
Kuivaneesta lehmästä lypsettyyn maitoon pantiin sitten niitä suoloja ja yhdeksän läikäystä lähdevettä, joka sekotus annettiin lehmän nuolla, ja silloin loihottiin:
    7  Tuo maitosi manalta,
    8  5 Akan ämmä-äränteestä,
    9  Ukon mustan muojareesta,
    10  Piimäsi pintereestä,
    11  Tuoreesta turppeheesta!
    12  Heiluvasta hetteheestä,
    13  10 Läikkyvästä lähteheestä!
Loppusekotuksella voideltiin sitten lehmän nisät, ja viimenen osa lähdevedestä lasketthn seulan läpitse selkään ja hivuteltiin siinä pitkittäin.

1 Tuor|eh|eesta : Tuoreesta.