Metadata

COL: Keränen, E.
ID: 6775.
INF: Talokas Johan Porkan kokoelmasta, saatu 40 v. sitten kuuluisalta velholta Aappo Paakinaholta, joka silloin oli 50-60-vuotias, Pulkkilasta.
LOC: Kärsämäki.
OSA: XII2
SGN: 114.
TMP: -83.

Karjan ensimäisestä uloslaskusta keväillä. Valmistus siihen.

Kolmena päivänä, kolmea päivää ennen karjan uloslaskemista, pantiin kolmesta eli, sen parempi, yhdeksästä koivusta mahala juoksemaan astioihin, joka lehmän laskupäivänä tuotiin yhdellä astialla kotiin. Siihen mahalaveteen pantiin sitten joku määrä muoskittuja suoloja. Sitten otettiin kellokkaalta kello, johon pantiin sitä mahala-suolavettä ja otettiin joka lehmän vasemmasta korvasta oikian käden nimettömällä sormella vaikkua, kolmasti joka lehmän, ja virutettiin vaikku sormesta joka ottokerta kellossa olevalla vedellä. Sitten kaadettiin vesi kellosta ammeeseen, ja kellon sisus rapattiin puhtaaksi, ja siitä lähtenyt ruoste pantiin ammeeseen, josta sitten otettiin kiuluun vettä ja johon otettiin joka lehmän lantaa, kolmasti kunkin, oikean käden nimettömällä sormella, ensin kellokkaan ja sitten koko karjan. Sen tehtyä kaadettiin taas vesi kiulustakin ammeeseen ja kiulu virutettiin hyväksi, ettei pyhittävää ainetta siihen olisi jäänyt. (Tempussa sai sitten velhon käskyn jälkeen tehdä vielä muutakin oman ymmärryksensä jälkeen, mitä taisi.) Kun sitten kaikki karja oli juotettu muoskitullavedellä, sanottiin:
    3  Kaikki karja kuulkoon kellokasta, se on kuin emäntä!
    4  Ja sitte kaikki karja kahtokoon sen perrään, millon päivä lännelle tulloo, ja niin myötäpäivään kääntyvä kottiin ja tehä äkki lähtö!
Sitten seotettiin muoskittuin suolojen sekaan joku määrä tavallisia suoloja ja otettiin niitä kouraansa ja annettiin kellokkaan kolmasti kuolata, jonka tehtyä pantiin ne kourassa olevat suolat muoskattuun suolakokoon ja hämmennettiin sekasin. Sitte vasta annettiin niitä karjalle ja kellokkaalle ensin.