Metadata

COL: Hämeenlinnan alak. sem.
ID: 5023.
INF: Sakari Rikala.
LOC: Ylöjärvi.
OSA: X2
SGN: n. 43 b.
TMP: -24.

- - -
Jouluksi tehtiin aina väkevin sahti. Talonemäntä silloin antoi varastostaan parhaat ruisjauhot ja maltaat. - Päihdyttävää sahtia, "pulteria", tehtäissä pantiin joukkoon venäjänlehtiä. Kun täyte pantiin sahtiin, kaadettiin se hyvin korkealta ja samalla hihkaistiin kovasti;
tämä tehtiin senvuoksi, että sahti paremmin kävi ja menestyi. - Pulloissa säilytettiin entisesta sahdista "pohjamantua", jolla sahti käytettiin. - Tappuratukko, jota leipomisessakin käytettiin, pantiin sahdin joukkoon, mutta ilman jauhoseosta. Se tukko nim. pani sahdin käymään. Humalat pantiin myöskin, ja hyvin kuumana. Miehen housuja pidettiin usein sahtitynnyrin peitteenä, että se "kävi ja säilyi hyvin."