skvr09400570
Keski-SuomiViitasaari
Moisio, Otto
1890

Metadata

COL: Moisio
ID: 57.
INF: Mikko Koljonen.
LOC: Viitas.
OSA: IX4
SGN: 236.
TMP: 90.

Kirkon väki otetaan seuraavalla tavalla. Sakastin kynnysalta otetaan multaa, jota papit haudalta tullessaan kengistään siihen kolistelevat, ja samoin jollakin vanhalla vaskilantilla 9:n ruumiin haudan päältä kolmesti kustakin rättiin, ja viimeisen haudan päältä viime kertaa otettaessa lausutaan:
    2  Minä tahon yheksän emännän lapsista
    3  Nuorimmasta vanhimpaan
    4  Kaikki ristimättömät
    5  Kastamattomat Perkeleet
    6  5 Tekemään tihua työtä!
Lantti viskataan sitten haudan päälle. Sekä sakastin kynnysalta että noiden 9:n haudan päältä otetut mullat on kumpasetkin pantavat eri rättiin. Sitten palataan haudalta pois taakseen katsomatta ja mennään metsään. Siellä otetaan leppäsellä sälöllä, jota ei saa ottaa veitsellä, vaan taittamalla, kolmesti keskeltä sysi haudan pohjaa eri riepuun multaa (musta väki) ja joka ottokerralla lausutaan:
    8  Kiihy, ärry niinkuin valakea!
Samoin otetaan tervahaudan pohjasta kolmesti samaan riepuun samalla leppätikulla ja lausutaan samat sanat ottaessa. Samaan riepuun otetaan vielä kusiais pesästä 9 kusijaisten sinne kantamaa kiveä. Tämän tehtyä mennään järven rannalle ja lyödään vettä 3:lla yksinään kasvaneella ja juurineen reväistyllä pienellä pihlaalla ja siten syntyneet kuplat kaavaistaan puhtaaseen kaksiniitiseen riepuun, johon sitten kaikki nuo eri kohdistaan otetut mullat pannaan ja siinä sekotetaan. Jos tätä seosta viskataan kenen päälle tahansa etenkin takaa päin on hänessä kirkon väki kiini kuin koira. Näin tehdään useinkin varkaalle ja muullekin vihamiehelle. Jos taas tätä seosta viskataan laattialle, niin siinä huoneessa rupeaa kirkon väki liikkumaan. Siitä huoneesta saa sen kuitenkin sitenkin poistumaan, että kusee laattialle. Vaan jos seosta viskataan huoneiden katoille, ei siten kylään tuotu kirkon väki ole niin helposti poistettavissa...

The similar poems were computed automatically using an optimized weighted alignment algorithm (Janicki, 2022) on sequences of verses.

Similar poems