Metadata

COL: Upsalan yliopiston kirjasto,
ID: 994.
INF: [Palmskiöldin kokoelmat sisältävät erään Palmskiöldin kädellä kirjoitetun ruotsinkielisen suorasanaisen kertomuksen Henrikin surmasta, joka nähtävästi on tehty surmavirren mukaan. Suomeksi ja runomitalla on siinä ainoastaan kaksi säettä. Tämän kertomuksen tapasi E. N. SETÄLÄ talvella 1888 ja on sen julkaissut K. B. WIKLUNDin tekemän jäljennöksen mukaan Länsi-Suomi II, siv. 38-9. Lisäksi on AD. NEOVIUS julkaissut kertomuksen Hist. Ark. XXIII, I, 3, siv. 28. Nyt esillä olevassa julkaisussa on noudatettu Setälän tekstiä.]
LOC:
OSA: VIII
SGN: Palmskiöldin kokoelmat XIV, Tom. 58, siv. 561.
TMP:

S. Hendric blef af een bonde Lalle benembd, om winteren på siöön ihiälslagen. Samma Lalle berättas också hafwa huggit af honom Tumefingeret, uppå hwilken har settat een gullring1
Reun.: Den afhuggne Tummen med gullringen skal blifwit uppå ijsen qwarliggiande, och om midsom̄ars dag der effter funnen af een bonde, som medh sin Son kom seglandes på Siön och i det sam̄a blef warse, att uppå ett stycke wraakijs satt een korp och hackade, så som och att gafz ett wederskeen af Solen, styrde derföre dijt uth, dä han fann fingeret med gullringen, och gaf det så straxt till kenna, dheraf skal sedan Consistorium Ecclesiasticum i Åbo kom̄it att föra uthi sitt sigill een lijknelse af itt Tum̄efinger, effter S. Henric war dheras apostel. (Suom.: Kerrotaan, että poikkilyöty peukalo jäi kultaisine sormuksineen jäälle ja ottä sen juhannuksena sen jälkeen löysi eräs talonpoika, joka poikineen purjehti järvellä, ja samalla huomatessaan, että kaarne istui jäänpalasella nokkien jotakin ja että auringon säteet heijastuivat siitä, ohjasi sinne, ja kun hän oli löytänyt sormen kultasormuksineen, antoi hän sen heti tiedoksi; sentakia kerrotaan Turun tuomiokapitulin ottaneen sinettiinsä peukalon kuvan, koska pyhä Henrik oli heidän apostolinsa.)
såsom och skal han haa tagit ifrån honom hans hufvudbonad. Men då han kom heem och satte den möszan på sig; skal itt barn, som neppeligen kunde tala, giordt på finska detta rijm2
Pyhän Henrikin löi Lalli niminen talonpoika kuoliaaksi talvella järven jäällä. Saman Lallin kerrotaan myöskin lyöneen poikki hänen peukalosormensa, jossa oli ollut kultasormus, samoin sanotaan hänen ottaneen häneltä päähineen. Mutta kun hän tuli kotiin ja pani sen lakin päähänsä, kerrotaan lapsen, joka vaivoin osasi puhua, suomeksi lausuneen nämä säkeet.
    2  Miſtä Lalli ſakin ſanut,
    3  Häjy mies hyvän hytyrin.
som således uthtydes; det är een wacker mösza, åth fuhl karl.
S. Hendrichs kropp blef af dhe Christne tagen och begrafwen 7 mijhl ifrån Åbo, der nu Nousis Socknkyrckia är; men wardt i dhe senare tijder tädan uptagen, och begrafven i Åbo domkyckia, dher hans been ännu wijsas. Är och honom den 19 Janvarii till åminnelse effter På weskt vvijs tillägnad.3
Joka siis tarkoitti: tuo on kaunis lakki rumalle miehelle. Kristityt ottivat pyhän Henrikin ruumiin ja hautasivat sen 7 penikulman päähän Turusta, paikkaan jolla nykyään sijaitsee Nousiaisten pitäjänkirkko; mutta myöhemmin kaivettiin ne sieltä esille ja haudattiin Turun tuomiokirkkoon, missä hänen luitaan vielä näytetään. Hänen muistolleen on myöskin pyhitetty tammikuun 19:s päivä paavillisen tavan jälkeen.

1 Reun.: Den afhuggne Tummen med gullringen skal blifwit uppå ijsen qwarliggiande, och om midsom̄ars dag der effter funnen af een bonde, som medh sin Son kom seglandes på Siön och i det sam̄a blef warse, att uppå ett stycke wraakijs satt een korp och hackade, så som och att gafz ett wederskeen af Solen, styrde derföre dijt uth, dä han fann fingeret med gullringen, och gaf det så straxt till kenna, dheraf skal sedan Consistorium Ecclesiasticum i Åbo kom̄it att föra uthi sitt sigill een lijknelse af itt Tum̄efinger, effter S. Henric war dheras apostel. (Suom.: Kerrotaan, että poikkilyöty peukalo jäi kultaisine sormuksineen jäälle ja ottä sen juhannuksena sen jälkeen löysi eräs talonpoika, joka poikineen purjehti järvellä, ja samalla huomatessaan, että kaarne istui jäänpalasella nokkien jotakin ja että auringon säteet heijastuivat siitä, ohjasi sinne, ja kun hän oli löytänyt sormen kultasormuksineen, antoi hän sen heti tiedoksi; sentakia kerrotaan Turun tuomiokapitulin ottaneen sinettiinsä peukalon kuvan, koska pyhä Henrik oli heidän apostolinsa.)
2 Pyhän Henrikin löi Lalli niminen talonpoika kuoliaaksi talvella järven jäällä. Saman Lallin kerrotaan myöskin lyöneen poikki hänen peukalosormensa, jossa oli ollut kultasormus, samoin sanotaan hänen ottaneen häneltä päähineen. Mutta kun hän tuli kotiin ja pani sen lakin päähänsä, kerrotaan lapsen, joka vaivoin osasi puhua, suomeksi lausuneen nämä säkeet.
3 Joka siis tarkoitti: tuo on kaunis lakki rumalle miehelle. Kristityt ottivat pyhän Henrikin ruumiin ja hautasivat sen 7 penikulman päähän Turusta, paikkaan jolla nykyään sijaitsee Nousiaisten pitäjänkirkko; mutta myöhemmin kaivettiin ne sieltä esille ja haudattiin Turun tuomiokirkkoon, missä hänen luitaan vielä näytetään. Hänen muistolleen on myöskin pyhitetty tammikuun 19:s päivä paavillisen tavan jälkeen.

The similar poems were computed automatically using an optimized weighted alignment algorithm (Janicki, 2022) on sequences of verses.

Similar poems

Contained in poems