skvr06176103
Etelä-SavoVirtasalmi
Väisänen, Toivo
1935

Metadata

COL: KRK. Väisänen, Toivo J.
ID: 7610 γ.
INF:
LOC: Virtasalmi.
OSA: VI2
SGN:
TMP: --1935.

Laskiaistapoja menneeltä vuosisadalta.

Jo laskiaisen aattona huolehti emännät siitä, että laskijaisrokkaan tarvittavat rokat[!] tuli laitetuksi likoon huomista rokankeittoa varten. Kun laskiaispäivä valkeni, pantiin syysteurastuksesta asti säilytetyt sijansorkat kiehumaan, sillä päivälliseksi piti olla valmiina laskijaisrokka. Sijanrasvaa sulatettiin, tähän rasvaliemeen lisättiin ohrajauhoja ja pantiin puuro tuohisiin sekä uuniin paistumaan. Tästä tuli rasvarieskaa. Laskijaisrokka ja rasvarieska ei saanut puuttua kenenkään päivällispöydästä laskijaisena. Päivällistä syödessä kerättiin sijansorkkaluut tuohiseen, jolla ne kannettiin kauvas metsään. Tämä siksi, että sijat kävisi kesällä metsästä hakemassa ruokansa. Päivällisen jälkeen valjasti vanhemmat miehet hevosensa ja lähti laskijaisen ajoon ympäri kylijä. Kylillä kokoontui useampiakin miehiä yhteen, viinapullot otettiin esille ja yleinen juominki alkoi. Viinan innoittamina alettiin kehua hevosia ja niiden nopeaa juoksua. Monasti pistettiin hummat kilpasille, ajettiin pitkin teitä ja huudettiin:
    3  Hei, liko liinoo,
    4  Ja toene pitkiä pellavia!
Illan hämärtyessä kokoontui kylän nuoriso johonkin mäenlaskupaikkaan.
Mukaan tuotiin tavallinen työreki ja suksia mäenlaskuvälineiksi. Siellä kului ilta raikkaassa riemussa ja temmellyksessä.
Iltasella lämmitettiin sauna ja käytiin kylvyssä. Joka meinasi säästyä seuraavana kesänä itikoilta, ei saanut saunassa virkkaa mitään. Jos kenen huomattiin yrittävän olla saunassa ääneti, tehtiin hänelle kaikenlaista kujetta ja kiusaa.
Iltasella täytyi jokaisen heittääntyä seisovilta jaloltaan sänkyyn -- ei saanut istuuntua sängyn laidalle -- muutoin meni "kästeet" (= pellavat ja liinat) lakoon seuraavana kesänä. Sananparsi sanoi: "Sitä siä särekutuna, mitä ilema laskijaessa." Jos siis laskijaisena oli kaunis ilma, tietettiin särenkutu aikaan olevan samanlaisen ilman.

The similar poems were computed automatically using an optimized weighted alignment algorithm (Janicki, 2022) on sequences of verses.

Similar poems