skvr06175561
Pohjois-SavoPielavesi
Tikkanen, Otto
1935

Metadata

COL: KRK. Tikkanen, Otto.
ID: 7556 a.
INF: Lampaanjärvi. Hintto Lipponen, 70 v.
LOC: Pielavesi.
OSA: VI2
SGN:
TMP: --1935.

Hyvän lehmä onnen säilyttämiseen kuului myös, että juusto piti keittää kolmella tuli sijalla, ja keittäessä hämmentää kolmihaarasella leppä kepillä. Kun juusto oli keitetty, piti antaa lehmän suola maistaa nimittäin, että juustoa annettiin ensin lehmälle. Juustoa syötäessä ei saanut juoda eikä ryypätä, sillä jos sen teki, niin lehmä lypsäessä aina kusi. Kun juusto oli syöty, lyötiin emäntää tai sitä, jonka nimikko lehmän juustoa se oli, lusikalla otsaan ja sanottiin lyötäessä että:
    2  Lehmiä!
Mutta jos tahdottiin lehmän tekevän härkä vasikoita, sanottiin että:
    4  Härkiä!