Types

Metadata

COL: Ramstedt, A. ja Carlenius, O. A. J.,
ID: 7197.
INF:
LOC: Etelä-Savo.
OSA: VI2
SGN: "Savonlinna", n. 36.
TMP: --1884.

Tienteppo

oli ihmisille enimmiten ystävällinen olento. Se oli musta mies, valkoisella kuunvalontapaisella hunnulla päässä, joten myös hänen kulkiessaan "pää vain vilkkoi edellä mennessä". Muuten sanottiin hänestä:
a.
    4  Tervaiset jalat Tepolla,
    5  Itse Teppo tervaisempi.
Kuin myös:
b.
    8  Teppo juoksi tietä myöten,
    9  Tepon jalat tervassa.
Tämä olento etenkin pyhä-iltoina saattoi erämaan asukkaita kotiansa saakka ja sitten varjontapaisesti hävisi. Myös päivilläkin voi häntä nähdä, vaan silloin hän piileskeli jonkun tien ohella olevan kiven tai kannon takana, jonka vuoksi häntä myös kutsuttiinkin: "Tienteppo kannontakainen". Hän johdatti ihmisiä myös sitenkin, että hakkasi merkkiä puihin ja polki jalansijoja kallioon. Jos hän taas tahtoi eksyttää, sai kulkea kymmenenkin kertaa kotinsa ympäri, löytämättä sitä kuitenkaan. Hänellä muuten oli koirakin, jonka joskus kuultiin haukkuvan syvässä erämaassa.
Vanha postiljooni Hatalin-vainaa Savonlinnasta on jutellut Tientepon itseään melkein alati seuranneen. Hän on kertonut seuraavan asiaa koskevan jutun.
Luultavasti 1788--90 vuosien sodan aikana tuli hänen Savonlinnaan tuoda sana sotaliikkeistä rajalla, johon Ruotsin väkeä parastaikaa koottiin. Suuresti peläten läksi hän matkaan. Tuskin päästyään kestikievaritalosta näki hän kuunvalossa mustan miehen valkoisella hunnulla päässä varjontapaisesti kulkevan edellään. Vaikkapa olentoa pelkäsikin, seurasi hän kuitenkin. Olento, päästyään erään sivutien haaraan huiskutti huntuaan ja alkoi sitä myöten liikkua eteenpäin. Hatalin, joka tiesi vaaran tästä pitäin rupeavan enenemään, poikkesi myös sivutielle pakenevan olennon perästä ja pääsi onnellisesti perille. Seuraavana aamuna kuuli hän vihollis-joukon yöllä pitäneen leiriä valtamaantien varrella, jossa hänkin yön pimeydessä ehkä olisi tullut ammutuksi. Hänen pelastajansa ei ollut muu kuin Tienteppo.

The similar poems were computed automatically using an optimized weighted alignment algorithm (Janicki, 2022) on sequences of verses.

Similar poems