skvr06129600
Etelä-SavoSääminki
Rissanen, Santeri
1918

Metadata

COL: Rissanen, S.
ID: 2960.
INF: Vuoriniemi.
LOC: Sääminki.
OSA: VI1
SGN: n. 48.
TMP: -1918.

Virpomisesta.

Virpominen on ollut kylässä jo kauan tapoina. Sanotaan sen jo ikivanhoista ajoista siirtyneen pojasta polveen toiseen. Vanhat sanovat sen olleen samanlaista heidän lapsena ollessaan.
Virpominen toimitetaan Palmusunnuntain lauantaina, "Virpomalauantaina". Virpojina ovat lapset, joskus aikaisetkin, naiset, etupäässä köyhemmät eläjät. Kulkevat virpoen talosta taloon.
Virpomista varten on otettava suuresta pajupensaasta varpuja, " virpomavarpuja". Kun ottaa ne kenenkään näkemättä, saa paremmin palkan virpomisestaan. Varpuihin on pantava paljon koristeita, sillä kuta enempi niitä on, sitä suuremman palkan saa. Koristeiksi käytetään erivärisiä lankoja, vaatesiisnakkeita ja paperirempsakkeita. Varvut sidotaan kiinni langoilla. Jotkut käyttävät koristeina värjätyitä höyheniäkin.
Virvotaan talossa ensin isäntä, sitten emäntä, lapset, talon sukulaiset j. n. e. ja lopuksi palvelijat ja työmiehet.
Virpoessa kylvetetään virvottava virpomavarvuilla joka puolelta ja sitä tehden luetaan virpomavärssy. Värssyjä on erilaisia, tavallisin:
    7  Virvon, varvon tuoreeks, terveeks!
    8  Sulle vihta, mulle palakka.

The similar poems were computed automatically using an optimized weighted alignment algorithm (Janicki, 2022) on sequences of verses.

Similar poems