skvr06104430
Etelä-SavoLemi
Salenius, J. M.
1876

Metadata

COL: S[alenius], J. [M],
ID: 443.
INF:
LOC: Lemi.
OSA: VI1
SGN: Niitä näitä Itä-Suomesta II: Lemin pitäjästä, s. 5.
TMP: -1876.

- - - Vuoden 1680 paikoilla saivat Lemiläiset hallitukselta luvan rakentaa itselleen omaa kirkkoa. - - - Lemin ensimmäinen suuri ja kaunis kirkko paloi, kun se oli valmistumaisillaan. Vaikkei koskaan saatu oikein selvää tietoa, kuka tuo ilkeä sytyttäjä oli ollut, niin luultiin yleisesti, että Taipalsaaren asukkaat ("Saariaiset") kateudesta ja pahuudesta olivat polttaneet tämän kappelin kirkon; siitä tapauksesta, josta on tehty runokin, toimitettiin sentähden monta tutkintoa ja Lemiläiset ja Saaren miehet alkoivat kovasti vihata toisiaan. Lemiläiset väittivät vielä monta vuosikymmentä tapauksen perästä, että Saaren pappi oli kehoittanut polttamaan Lemin kirkkoa, jonka seinät jo olivat valmiit, koska Saariaisilla ei ollut varaa oman kirkkonsa rakentamiseen, jos Lemiläiset eroaisivat eri kirkkokunnaksi. Taipalsaaren asukkaat, kun sitte kaukaa katselivat palavasta kirkosta nousevaa savua, sanoivat:
    2  Lemin Heikki, Lemin Heikki,
    3  Vie puhetta Punkaselle,
    4  Saata Sairaalle sanoa!
    5  Kyllä nyt kirkkos palaa,
    6  5 Sakastis savuaa.
Kauan riideltiin myöskin siitä, pitikö Lemiläisten aina edespäinkin auttaa Saariaisia rakentamaan Taipalsaaren kirkkoa. Lemiläiset kertovat sentähden runoissaan:
    8  Saaren sankarit sanoit:
    9  Tehdään meille koria kirkko!
    10  Ei ollut vaivasill' varaa,
    11  Läksit Lemille lentämään,
    12  10 Kapuloita kantamaan.
Lemiläiset eivät lähteneet semmoiseen työhön, mutta ryöstömiehiä tuli väkivallalla viemään ja rahaa ottamaan. Lemin miehet silloin panivat puotien ovet kiinni; itse läksivät niityille ja metsään.
    14  Maunun Matti, matala mies,
    15  Kaasi kaalin kalliolle,
    16  Sai patasen piiloitetuks,
    17  Lapset lientä lakkimahan,
    18  15 Porsaat papuja poimimahan.
Oikeuden edessä sanoivat sitte Lemiläiset, "että silloin oli muka niin kiire työ-aika; kotiin jääneet naiset eivät ymmärtäneet, että ryöstäjiä täytyi nöyrästi kohdella". Seitsemännentoista sataluvun keskiajoilla tutkittiin käräjissä tuota ryöstöjuttua.

The similar poems were computed automatically using an optimized weighted alignment algorithm (Janicki, 2022) on sequences of verses.

Similar poems