Metadata

COL: Jukka Savolainen
ID: 74073
LOC_AREA: g
LOC_PAR: Varpaisjärvi.
SGN: 395.
TMP: 1965.

Itse lemmenjuoma on valmistettu seitsemästä aineesta, joista tärkein kai lienee ollut niin kutsuttu "Variksenvesi." Se oli sellaista vettä, jota oli varhain pääsiäisaamuna, variksen ollessa vielä yöpuullaan noudettu sellaisesta lähteestä, jossa oli jotakin pirulle uhrattu, ja josta liika vesi virtasi pohjoiseen päin, ellei tällaista vettä ollut, ei lemmenjuomaa voitu valmistaa ollenkaan.
Tämä on ollutkin yksi syy, miksi sellaiset poppaukot, ja poppamummot on olleet aikaisin pääsiäisaamuna viina- ja kahvipannuineen liikehtimässä. Eivät ne aina trullina kulkeneet.
Toinen tärkeä aine on ollut kiimaisen ketun kusi. Kun ketut kevättalvella kiimaisena juoksentelevat, niin niillä on sellainen viestitystapa, että ne kuseksivat puiden tyville, (=runkoihin, noin 1/2 m korkeudelle) niin nartut, kun uroksetkin. Tätä on täytynyt kerätä, ja pakkasaamuina se ei kovin vaikeata liene ollutkaan, kun se on jäätyneenä saanut pulloon.
Kolmas aine on ollut naiselta, (jos mies on ollut pyydystettävä) kuukautisvuoto, eli kansannimityksen mukaan "likainen", ja päinvastaisessa tapauksessa miehen siemenneste, eli "kullinrasva."
Neljäs aine oli asianomaisen sängyn aita, tai muun vuoteen alta tai takaa otettu hämähäkin verkko.
Viides aina oli kainaloista ja pillusta (eli kullinniskasta) leikatut karvat.
Kuudes aine oli hiki, jota oli saunassa tai joskus jopa suuressa uunissa saatava irtoamaan, ja kootuksi.
Seitsemäs aine oli veri, jota oli otettava vasemman käden kultarallista, eli nimettömästä sormesta.
Ja näistä aineista kun sitten poppaukko eli poppamummo valmisti juoman voimallisten loitsujen, ("Noose lempi liekkumahan, immen (tai pojan) kiima kiekkumahan," ja n.e.) höystämänä, niin se oli varmaa, että sen sai omakseen kenet halusi.