Metadata

COL: Jukka Savolainen
ID: 74069
INF_CTX: Mp. Otanmaessä 1963.
LOC_AREA: g
LOC_PAR: Varpaisjärvi.
SGN: 145.
TMP: 1963.

Köyriäiset

Kotiseudullani on ollut tapana vielä 1920 luvulla köyri-iltana 1.11. piikojen ja renkien lähteä kiertämään talosta toiseen laulaen ja hoilaten, ja kestitystä vaatien. Näitä on nimitetty Köyriäisiksi. Silloin oli myöskin varsinkin pois muuttavien renkien ja piikojen tapana selvitellä vuoden aikana sattuneet erimielisyydet, kuka mitenkin
Jos köyriäisiä ei kohdeltu hyvin, saattoivat nämä suutuspäissään olla jopa väkivaltaisiakin, mutta yleisesti tämä kuitenkin kuitattiin vain pilkka runoilla ja uhkauksilla, sekä pahan onnen toivotuksilla kuten esim:
    4  "Isännän piru ottakoon,
    5  emännän koera koenakoot,
    6  kisat kirnut kuatakoot,
    7  suvet lehmät ruajelkoot."
Niissä taloissa taas, missä Köyriäisiä kestitettiin, tai joissa heillä ei ollut vanhoja kaunoja, Köyriäiset kiittelivät laulaen sekä isännän, että emännän. Sieluin päivän aamuna palkolliset sitten läksivät, joko vapaa-, eli riiviikolleen, tai kokonaan muuttivat toiseen taloon.
Köyriäiset liikkuivat yleensä vain Köyri-iltana illan pimenemisen jälkeen. Yleensä oli mukana vain palkollisia, mutta joskus liittyi joukkoon myöskin talollisten poikia. Viime aikoina ei muuta naamiointia ole käytetty, kuin nokeamalla naamansa, mutta aina ei sitäkään. Taloihin yleensä on menty enempiä kyselemättä, paitsi jos etukäteen tiedettiin, että talon väki suhtautuu köyriäisiin kielteisesti. Silloin mentiin ja huudeltiin ikkunan takaa.
Kun tuollainen Köyrijäiskierto oli tehty, menty sen jälkeen johonkin taloon jssa saatiin tanssia, ja pyöriä piiriä Tavallisimmin taloissa otettiin Köyrijäiset hyvin vastaan ja tarjottiin kahvia nisun kanssa, sillä olihan talossakin jonkinlainen vuoden tulo juhla, ja talon maine oli pidettävä hyvänä. Ei ollut suinkaan mukavaa kuulla naapureiden, kuinka Köyrijäiset siellä tai täällä olivat pilkkaveisuin kulkeneet.