Metadata

COL: Lempi Ruismäki
ID: 68265
LOC_AREA: k
LOC_PAR: Alavus,
LOC_VIL: Sydänmaa.
SGN: KT 320:13.
TMP: 1962.

"Sokkosilla"

Näin leikittiin sokkoleikkiä Heikki Palomäen talossa Alavuden Sydänmaalla tämän vuosisadan ensimmäisen kymmenen loppupuolella ja toisen alussa.
Leikkipaikkana oli talon suuri tupa. Leikkijöinä puolisen tusinaa talon omia ja samanverran naapureista kokoontuneita tenavia. Ikä useimmilla alle 10 v, joillakin vähän yli. Talvinen sunnuntai-päivä. Tupa oli jätetty lasten haltuun. "Haltiat", (isäntäväki) ja muut "raavahat ihimiset" kyläilemässä tai kamareissa.
Tuolit käännettiin kyljelleen jonoon, joka rajoitti leikkipaikan. Sen muodostaman rajan taakse siirrettiin esineet, joihin sokko olisi voinut kompastua. Tuoli-aita ulettui tavallisesti peräseinällä olevasta "isoostakaapista" oviseinään asti. Leikkijäin puolelle jäi huonekaluja vain pöytä ja seinänvieripenkit. "Pöytälavittaki" pantiin "pois tiältä". Ovisänky-rati jäi leikkijäin puolelle, mutta sinne ei saanut mennä.
Joku leikkijöistä rupesi ensimmäiseksi sokoksi. Tyttösokon silmille sidottiin huivi Pojat useimmiten käänsivät lakin kasvoilleen. Ennen "hyökkäystään" sokko kysyi:
    6  "Saako sokkoo sotahan tulla?"
Toiset leikkijät:
    8  "Saa."
    9  - "Kuinka monta miästä tappaas saa?"
    10  - "Niim monta kuk' kiinnis saa."
    11  - "Mistä puukkoo?"
    12  - "Seinärraosta tuahitupesta."
    13  - "Mihinkäs veri?"
    14  - "Kaukaloho uunim päälle."
    15  - "Nym minä tuun, sem minä teen!"
Sokko alkoi tavottaa toisia leikkijöitä, jotka väistäen ja sokkoa näppien hälisivät ympärillä. Saatuaan jonkun kiinni, taputti sokko häntä päähän sanoen:
    17  "Pää pää penkkihi!
    18  Kissam makkara kaulaha.
    19  Sittep penkille istumaha."
Kiinnisaatu istui penkille seuraamaan tovereittensa temmellystä. Kun kaikki oli "Saatu", alkoi uusi "puti". Sokoksi joutui nyt se, jonka edellinen sokko oli ensimmäisenä "penkkiin" istuttanut.
Tässä mainitusta Palomäen talosta on valokuva kouluneuvos M. O. Karttusen "Alavuden kirjassa" siv. 82.

The similar poems were computed automatically using an optimized weighted alignment algorithm (Janicki, 2022) on sequences of verses.

Similar poems