Metadata

COL: Frans Kärki
ID: 32596
INF_CTX: Miina Kurvinen, talousapulainen, Laihia, Perälänkylä, s. 1869 Ilomantsin Lapinniemessä, josta hän 1 vuoden vanhana vanhempineen muutti Ilomantsin Mekrijärven Särkkään, jossa he asuivat noin 12 vuotta, sieltä muuttivat Ahvenjärven Huurinaisen taloon eli Pohjanahoon; Miina Kurvisen isä oli maanviljelijä Matti Kurvinen, s. 1831, kuollut 1910, jonka äiti Kirsti Kurvinen, o.s. Ikonen oli Mateli Kuivalattaren tytär. Seuraavan kertomuksen kuullut Särkän talon ison rahtituvan lämmittäjältä, buapo eli kätilö Pietta Jyrköseltä. Tallennettu Laihialla.
INF_NAME: Miina Kurvinen < Pietta Jyrkönen
LOC_AREA: j
LOC_PAR: Ilomantsi,
LOC_VIL: Mekrijärvi.
SGN: 2596.
TMP: 1946.

Muurahaispesässä muuttui

Mekrijärven Särkästä on noin 5 kilometriä Mekrijärven Sissosen taloon. Siellä oli isäntänä Jyrki Sissonen kuuluisan runontaitajan Simana Sissosen poika. Kun olin lapsena olin usein Sissosessa, jossa meitä pidettiin hyvänä. Seka isäntä ja emäntä olivat jo silloin vanhoja, emäntä oli erittäin ystävällinen ja hyvä ihminen.
Minä kuulin (esim. emäntä Pietta Jyrkönen minun lapsena ollessani siitä kertoi), että Jyrki Sissosen emäntä (hänen nimensä muistaakseni oli Martta) oli ehkä väkeen naitettu (väkisin), ja sentähden hän oli hyvin pahansisuinen, joka haukkui ja vatkutti: "Rusto, da, ropponen, rusto, da, ropponen." Emännän äiti sanoi kerran isännälle: Pistä ohjakset tervaskantoon, ei se pieksemisestä parane.
Mutta kun nuori emäntä yhä vatkutti ja riiteli, niin isäntä Jyrki Sissonen pani hänet alasti istumaan muurahaispesään, jalat köytettynä niin, ettei päässyt pois.
Sinne jätti hän kieltä pieksevän, kiukkuisen vaimonsa. Mutta kun hän sitten tuli häntä katsomaan, niin emäntä nöyrtyneenä lausui:
    6  Hyvä Jyrki, kaunis Jyrki,
    7  Piestä vaimos vaivan alta.
Silloin Jyrki Sissonen päästi hänet siteistä, pyyhki pois muurahaiset hänen päältään ja vaimo itkien syleili miestään. Ja sen jälkeen hänestä tuli hyvä ihminen, joka ei koskaan haukkua vaikuttanut, vaan teki hyvää miehelleen kaikkina elämänsa päivinä.