j31147
Häme — Asikkala
Kyöstilä, Hannes
1960
Vielä vuosidan lopulle oli kylvön (touon) alkajaiset suuri juhla. Sitä juhlittiin, joka talossa, isäntien sopimuksen mukaisesti. Juhla ateriat syötiin vuoroin eri talossa. Ruokaan kuului lihasoppa s.o. papusoppa, keitettyjä tai paistettuja nauriita. Peruna oli vähän tunnettu. Voita, "rievää" s.o. hiivaleipää ruisleipää piimää. Jälkiruokana oli, ruis tai ohrapuuro "rieskan" kanssa. Rieska s.o. täysimaitoa. Sahti ja viina kuuluivat myös juhla menoihin. Paistettua lihaa oli myös ruokapöyd. | ||||
Aluksi ruoka siunattiin lukemalla ja veisaamalla s.o. laulamalla tilaisuuden sopivia virsiä ja lukuja. | ||||
Kylvötöitten alkaessa, pani isäntä lakkinsa pellon laitalla olevan seipään päähän, ja alkoi kylvää sekä luki sanat: | ||||
Ensimmäinen koura köyhille, toinen Jumalalle, kolmas vaivan näkijälle. | ||||