Metadata

COL: Nasti Kumpu
ID: 30265
LOC_AREA: i
LOC_PAR: Suistamo.
SGN: KT 290: 159.
TMP: 1958.

MUISTITIETOA IIVO HÄRKÖSESTÄ

Tunsin kirjailijan jo ollessani kiertokoulussa koska isäni sisar asui Äimäjärvellä eli siis kirjailijan kotikylässä, niin olin siellä kiertokoulussa. Iivo oli jo kansakoulusta päässyt. Hänen kaksi nuorempaa veljeä olivat samassa koulussa kuin minäkin. Iivo kävi toisinaan luokkahuoneessa meitä katsomassa aamusilla ennen opettajan tuloa. Ja kirjoitti isolle taululle laskuesimerkkejä ja kyseli meiltä. Sitte kansakoulusta päästyä olin taas tätini luona advoissa. Ja yhtenä pyhäiltana oli naapuritalossa tanssit. Minäkin tanssin Iivon kanssa ristikontraa jota siihen aikaan tanssittiin Suistamolla ja sen syrjäkylissä.
Sitten muistan seminaariajoilta erään tapahtuman. Oli toinen joulupäivä eli tahvana ja Suistamon kirkonkylän nuoret teki kotikylääni rekiretken Pekka Riikosen taloon ja Iivo Härkönen oli myös mukana. Suorittivat ohjelmaa. Oli tervehdyspuhe, runoja lausuttiin ja laulettiin useita karjalaisia lauluja. Kun laulettiin "Kas Suomenlahdella hyrskyt" niin sitä laulaessa kirjailijan silmissä oli kyyneleitä. Kun retkeläiset lähtivät pois niin yksi isännistä kysyi: "A pidämä yksi laulaja musikka kai itki." Isäni sanoi että sehän on seminaarilainen Iivo Härkönen. Hän suree Vienaa ja Aunusta sen tautta itkee kun sitä laulua lauletaan. Sitten vielä kolmas tapahtuma.
Oli Suistamolla kalevalajuhlat oikein maata käsittävät. En muista vuosilukua kait ne oli 1907. Olin silloin laulamassa sekakuorossa. Opettaja Aro johti kuoroa ja Iivo Härkönen oli myös kuorossa. Laulettiin kolme laulua: Karjalaisten laulu, Ajan aallot ja Kas Suomenlahdella hyrskyt. Iivo Härkönen lauloi soolopaikan "Vaan vanhan Väinämön haamu".
Monet oli Suistamolla ne juhlat ja iltamat joissa Iivo Härkönen oli ohjelman suorittajana. Milloin laulukuoroissa lausujana tai juhlapuhujana. Kerran oli taas iltamat Leppäsyrjän kylässä. Oli ohjelmassa Seitsemän veljestä Lukkarin koulussa. Oli joululoman aika ja niin ohjelman suorittajia koottiin ympäri Suistamon pitäjää. Opettaja A. Aro oli lukkarina. Veljeksinä oli opettaja Tapani Lehtoranta Koiton kylästä, seminaarilaiset M. Patrikka, Yrjö Laine, Iivo Härkönen, Aleksi Kirjavainen, Heikki Jekkanen. Oli yhtenä pyhänä harjoitukset ja toisena pantiin toimeen iltamat. Ei silloin voimia ja innostusta puuttunut pitkien matkojen perästä kuljettiin laulu- ja kappaleharjoituksiin.