j28058
VienaKiestinki
Koski, Huoti
1949

Metadata

COL: Huoti Koski
ID: 28058
LOC_AREA: p
LOC_PAR: Kiestinki.
SGN: ?
TMP: 1949.

Tiedot saatu: Okahvia Koski o.s. Kohonoff, syntynyt Vienan-Karjalassa Kananaisten kylässä v. 1856. 25-vuotiaana hän meni naimisiin naapuri kylään, Käpäliin, Ville Seppäselle. Avioliitossa syntyi 14 lasta, joista täysikasvuisiksi ehti 7. Näistä 7:stä nyt elossa täällä Suomessa pakolaisina kaksi, Lauri Koski, kansak.opettaja Petsamossa, Janne Koski, pientilallinen Kuusamossa, nyk. Pudasjärvelle evakuoituna. Kaksi pojista on kaatunut sodissa, toinen maailmansodassa Minsk'in rintamalla v. 1915, toinen viimesodassa helmikuun 5 p:nä 1940, Kuhmossa, O.K. asuu nykyisin poikansa, Jannen perheessä Pudasjärven Hetekylässä siirtolaisena.
Janne Koski, edellisen poika syntynyt v. 1888 Vienan Käpälissä. Hän kävi kansanopiston Kuusamossa v. 1907-08. Oli mukana maailmansodassa 1914-17, haavoittuen kiväärin luodista molempiin jalkoihin. Päästyään Moskovan sotilassairaalasta, hän palas kotiin, oli tämän jälkeen Muurmannin radalla töissä ja sitten Karjalan vapaustaistelun puhjettua otti osaa innokkaasti siihen, jopa toimien v. 1921 Köpälin ja Kananaisten miehistä kokoonpannun komppanian päällikkönä. Helmikuun 5 pÄnä?? 1922 saapui 6-henkisen perheensä kanssa Suomeen pakolaiseksi. Suomessa perhe asettui Kuusamoon, missä osti hän maatilan Kuusamon Köysänkylästä. Viime talven sodassa tuhoutui tämä talo ja perhe on nyt uudemman kerran evakuoituna Pudasjärvelle. Perheessä on yhdeksän lasta, äiti isä ja mummo. Nykyään perhe elää varsin vaikeissa taloudellisissa oloissa, sillä perheen elättäjän terveys on ruvennut pettämään ja lapsista ainoastaan kaksi kykenee hankkimaan kodin ulkopuolella toimeentulonsa. Osoite on sama kuin edellisessä.
Iro Laukkanen, (o.s Nykänen, Hilipän tytär. Synt. v. 1888 Ahonlahdessa. 24-vuotiaana meni Kontokkilaiselle miehelle Juho Laukkaselle naimisiin. Avioliitossa syntyi kaksi lasta, joista toinen kuoli, toinen elää. Hän on myöskin Vienan-Karjalaisia, pakolaisia. Nykyään hän ja hänen poikansa Maikkulan pakolaishuoltolassa. Hän on ollut 14 vuotta leskenä. Katehdittava ei suinkaan ole hänenkään osansa elämässä, mutta siitä Iro Laukkanen on jaksanut säilyttää reippaan, karjalaisenhilpeän ja ystävällisen mielen. Os. Oulu, Maikkulan huoltola.
Maksima Jeulonen: synt. 1865 Poräjärvellä. Nuoruudessaan kulki paljon täällä Suomessa kulkukauppiaana (laukkurina). Hän meni naimisiin kotikyläisen kanssa. Avioliitosta syntyi neljä lasta. Hän omisti vauraan talon Porajärvellä, mutta kun häntä pakotettiin liittymään kollektiivi talouteen, hän kieltäytyi, ja niin häntä ruvettiin vainoamaan ja niimpä hän sitten tyttärensä ja poikansa kanssa pääsi v. 1932 tulemaan Suomeen. Nykyisin hän on Maikkulan huoltolassa. Odottelee elämän iltaa. Hänen vaimonsa ja kaksi tytärtään olivat pakoitetut jäämään Karjalaan. Rikkirevitty on tämänkin karjalaisen miehen mieli! Paljon oli hänellä kertomista.
Anni Niemi: (o.s. Ossipoff) 77-vuotias. Syntynyt Kiisjoella. 22-vuotiaana meni naimisiin Kananaisiin Hippo Niemen kanssa 48-vuotiaana jäi leskeksi. Helmikuussa v. 1922 hän tuli pakolaisena Suomeen, mutta palasi saman vuoden heinäkuussa takaisin. Mutta vaikeiden aikojen tullessa hän poikineen pakeni Suomeen taas v. 1933. Nykyisin hän oleskelee vävynsä luona Pateniemessä. Hän oli muinaisessa Karjalassa n.s. kirjaniekka ja senvuoksi on hän vielä nytkin säilyttänyt lujasti uskonnollisen mielentilansa. Ylen ystävällinen oli vastaanotto.
Aleksi ja Helka Rantala. Synt. 1882. A. otti osaa maailman sotaan Puolan rintamalla. Karjalan vapaustaistelussa mukana v. 1922 tuli Suomeen pakolaiseksi.
Nykyään perhe asuu Martinniemessä. Perhe on kotoisin Vienan Hämehen kylästä, joka oli 25 virstan päässä Pistojärvestä, samoin toiseen suuntaan Vuonnisen kylästä. Perheessä on 6 lasta. Isäntä on taitava suutari ja puuseppä.
Olga (Oksi) Iivoda (Mitrofonow) synt. 1872 Enonsuussa (Uhtua). Tuli naiseksi Alajärveen Antti niminen mies. 7 Tyttöä ja yksi poika, 1922 Suomeen. 11 vuota Martinniemessä ja sitä ennen Kielimössä. Tyydyttävä nyk. toimeentulo.??